Licht in je interieur

17 september 2019

Dagen worden korter, nachten worden langer.
Tijd dus om onze verlichting eens te controleren.

Zijn onze ruimtes voldoende en correct verlicht? Wat is nu goede verlichting en waar moet je op letten bij de aankoop van verlichting.
Hieronder lichten we enkele belangrijke termen toe die je zeker moet weten om de juiste verlichting voor jouw ruimte aan te schaffen.

Kelvin

Kelvin is de eenheid om de kleurtemperatuur van licht uit te drukken.
Hoe lager de kleurtemperatuur hoe warmer het licht wordt ervaren. Standaard daglicht wordt gezien als een koude kleur en heeft een waarde van 6500K.
Een kaarslicht heeft een warmere kleurtemperatuur van 1200K.

Voor in particuliere woningen wordt er gewerkt onder de 3000K. Indien je meer sfeer wil creëren in je woning kan je kiezen voor 2200K. Dit geeft een extra warm gevoel aan je ruimte. Let op met deze kleurtemperatuur! Gebruik deze bijvoorbeeld niet in je keuken of bureauruimte waar je moet werken. Dan gebruik je best 2700K of 3000K. Het is zeer belangrijk om de juiste kleurtemperatuur op je werkplek te hebben. Dit zorgt voor een betere productiviteit en concentratievermogen.

De juiste kleurtemperatuur maakt ook het verschil tussen wel of geen hoofdpijn, vermoeid of alert, futloos of productief. Daarom wordt voor bedrijfstoepassingen vaak gewerkt vanaf 3000K à 4000K. Van werknemers op de werkvloer wordt een hoge mate van concentratie en alertheid gevraagd. Dit wordt met een wittere lichtkleur meer gestimuleerd.

Lumen

De lichthoeveelheid wordt uitgedrukt in lumen en geeft de hoeveelheid zichtbaar licht weer dat een lichtbron uitstraalt. De Wattage geeft de hoeveelheid energieverbruik aan van een lamp. 
Lampen worden steeds energiezuiniger waardoor de wattage bij het aantal lumen steeds lager wordt. 
Een gloeilamp van 60 Watt kan vergeleken worden met 500 – 700 Lumen.

Levensduur

Een LED lamp heeft een aanzienlijk langere levensduur dan een halogeen of gloeilamp. De oorzaak hiervan ligt bij de efficiëntie waarbij slechts 15% van de energie werd omgezet in licht, de rest in warmte. Bij LED verlichting zie je een hele andere efficiëntie: met ruim 85-90% energie die wordt omgezet in licht heb je een zeer energiezuinige lamp. LED lampen verbruiken daardoor tot tien maal minder stroom.Ook door de minder fragiele onderdelen en technieken die erin verwerkt zitten zijn ze een stuk duurzamer.

De levensduur wordt aangegeven in branduren die kan variëren van 20 000 tot 60 000 uren. Het gemiddeld aantal branduren is steeds op de verpakking af te lezen. Het aantal keren men de lamp aan en uit doet heeft natuurlijk ook een effect op de levensduur. Lampen die men vaak aan en uitschakelt gaan minder lang mee dan lampen die maar weinig worden gebruikt.
 
Wilt u een slimme investering overwegen en overschakelen naar led , spring dan gerust binnen of maak een afspraak via onderstaande knop en wij komen gratis langs voor de opmaak van een offerte.

Recente Blogposts