4 tips om de juiste verlichting te kiezen

23 mei 2018

Verlichting is iets dat vaak vergeten wordt door bouwers of verbouwers. Het is een ongelooflijk belangrijk aspect van je interieur, en daar staan we vaak te weinig bij stil. Interieur bepaalt de uiteindelijke sfeer en look van je interieur of exterieur.

Een prachtig huis? Leuk! Maar met de foute verlichting kan je veel verpesten. Wist je dat verlichting ook inspeelt op je gevoel? We willen toch allemaal met een goed humeur door het leven gaan?

Daarom geven wij je graag enkele tips! Waar moet je bij stilstaan bij het uitkiezen van verlichting voor je woning…1. Maak een plan

We kennen het allemaal. Je huis is eindelijk af, geschilderd en al en het is tijd voor verlichting! Dacht je, … Want daar begint het al. Wat blijkt? Het lichtpunt boven je tafel staat niet helemaal juist. Of het gat van je inbouwspots is te groot of te klein voor de spotjes die jij wil. Terug gaan slijpen dan maar? Daar heeft toch niemand zin in!

Voor je start, maak je best een plan van je interieur. Waar komt de tafel, waar komen de kasten, waar komt de sofa, etc. Bij een nieuwbouw wordt dit plan meestal door een architect opgemaakt. Let op! Soms komt dat plan niet overeen met de uiteindelijke uitvoering. Daarom is het van groot belang om van bij het begin goed te weten hoe en waar alles komt te staan en hangen.

Stap één is dus het allerbelangrijkst: pluis op voorhand goed uit waar je alles wil en denk goed na over hoe je je woning wil inrichten.

Toch horen we jullie al denken. Allemaal goed en wel, maar daar hebben wij de centjes niet voor. Dat hoeft geen probleem te vormen. Je hoeft niet alles meteen te bestellen want iedereen weet, en dus wij ook, dat budgetten tijdens het bouwen en verbouwen vaak beperkt zijn.

Wat kan je dan wel doen? Zorg ervoor dat alle lichtpunten zeker juist komen te staan. Je kan dit zelf doen of je laten bijstaan door een gespecialiseerd lichtadviseur die voor jou een lichtplan maakt. Handig voor jou maar ook voor de elektricien waarmee je gaat samenwerken. Hij weet meteen hoe groot de gaten moeten zijn voor die spots waar je zo verliefd op was geworden. Zodra er weer budget voor handen is, kan je starten met het sfeervol verlichten van je woning.

Lees jij dit nu met een beetje hartzeer omdat het voor jou al te laat is. Geen probleem, er zijn altijd alternatieven om die problemen alsnog op te lossen. Kijk maar eens naar de foto hier onder. Hier was sprake van maar één lichtpunt, met en houten plaat er over kon de klant toch zoveel lampen hangen als hij wilde! Mooi toch?


2. Bepaal je stijl maar durf te combineren

Heb je een bepaalde stijl gekozen om je woning in op te trekken? Geweldig! Vergeet diezelfde lijn en stijl dan ook niet door te trekken in je verlichting. Op die manier creëer je eenheid. Daarnaast mag je zeker niet bang zijn om verschillende stijlen te combineren.

Stel, je hebt een klassiekere woning. Dit kan je perfect combineren met moderne verlichting.
Wat voor jou in de winkel misschien te modern lijkt, kan in je woning heel mooi zijn. Veel mensen durven bijvoorbeeld niet voor zwarte spots kiezen. Maar vaak komen deze heel mooi tot zijn recht. Kijk maar naar deze foto’s. In combinatie met indirecte verlichting aan de kookplaat krijgen de mooie zwarte tegeltjes boven de kookplaat extra aandacht.


3. Bepaal je budget

Spreek op voorhand goed af wat het budget is dat je aan verlichting wil spenderen. Je kan hier heel ver in gaan. Probeer een realistisch prijskaartje voor ogen te hebben, want vaak blijven deze erg laag. Verlichting is door de komst van LED duurder geworden, maar het alles gaat wel veel langer mee.
Wij merken dat veel klanten zich mispakken aan de bedragen voor verlichting. Denk eraan, verlichting bestaat uit zeer kwaliteitsvol materiaal. Bij de armaturen in LED krijg je nu een garantietermijn tussen de twee en vijf jaar. Daarom is het beter om uit te rekenen wat verlichting je op lange termijn kan opbrengen, dan te kijken naar wat het nu kost. LED is gegarandeerd een investering die zich na verloop van tijd terug betaald.


4. Informeer je goed

Er is een ontzettend grote keuze op de markt en vaak weten onze klanten zich er geen weg meer door. Informeer je daarom goed. Vraag raad aan een specialist in het vak, bijvoorbeeld je elektricien.
Een goeie tip is ook om een keertje langs te gaan bij iemand die een luchtstudie heeft laten uitvoeren. Zo kan je de resultaten met hen bespreken en polsen naar hun tevredenheid. Of spring eens binnen en wij helpen je met veel plezier verder.

Tot snel
Groetjes Jan en Aline
Den Ateljee

Recente Blogposts